CUM SA AMENAJEZI O BUCATARIE?

Vrei o bucatarie noua dar nu stii cum sa-ti amenajezi si organizezi mobila de bucatarie astfel incit sa ai o bucatarie functionala, ergonomica si practica. Iata regulile de baza pentru amenajarea bucatariei:

 - Daca alegi o bucatarie paralela, asigurate ca distanta dintre aceste doua rinduri de corpuri este de minimum 120 cm.
 - Pastreaza o distanta de minimum 50 cm. intre blat si corpurile de mobilier superioare - suspendate 
 - Masina de spalat vase trebuie amplasata  in apropierea chiuvetei, pentru un bun acces si o manevrare usoara a veselei.
 - Intre chiuveta si plita distanta nu trebuie sa fie mai mica decit 60 cm.
 - Pastreaza o distanta de minimum 50 cm. a mobilierului de o parte si de alta a plitei.


De evitat:
 - Amplasarea aparatelor electrocasnice in colt – manevrarea este dificila si vei avea probleme la accesul la corpuri.
 - Amplasarea corpurilor cu sertare linga plita.
 - Amplasarea chiuvetei in dreptul ferestrelor cu deschidere in interior – vor crea probleme si dificultati la deschiderea ferestrei.

 


CRITERIILE CE STAU LA BAZA UNUI DESIGN CORECT AL BUCATARIEI

- Eficienta

- Functionalitate

- Siguranta in exploatare

- Aspect estetic

 


REGULA TRIUNGHIULUI

Laturile imaginare ale triunghiului sunt formate din linii ce unesc cele trei puncte de interes ale bucatariei:

- aragaz

- chiuveta

- frigider.

S-a ajuns la concluzia ca utilizarea eficienta a bucatariei este obtinuta cand lungimea totala (cumulata intre aragaz – frigider- chiuveta) a laturilor triunghiului se incadreaza intre 4 si 6 metri.

Daca perimetrul triunghiului de lucru este mai mic de 4 metri, spatiul este prea mic pentru a permite buna desfasurare a activitatilor din bucatarie. Daca suma laturilor este mai mare de 6 metri, poate aparea un efort suplimentar atunci cand se lucreaza in bucatarie, din cauza distantei prea mari intre cele trei centre de lucru.

 


SUPRAFATA DE LUCRU

Fiind o zona in care activitatea se desfasoara intr-un spatiu relativ limitat, suprafetele de lucru trebuie sa fie cat mai finisate, continue si fara volume care sa intrerupa zona de lucru (blatul).

Dulapurile suspendate e bine sa fie inalte, pana la tavan sau sa se termine intr-o grinda, eventual falsa, special creata – poate masca tubulatura de evacuare a hotei. Acest lucru impiedica depunerea prafului pe zona de deasupra corpurilor suspendate, care poate fi dificil de curatat, mai ales in combinatie cu particulele de grasime.

Blatul de lucru trebuie sa aiba cat mai putine imbinari. Este preferata folosirea unei chiuvete care sa fie incastrata in blat, astfel incat sub marginile acesteia sa nu se poata acumula resturi menajere sau infiltra apa.

 


ELECTROCASNICELE

Pentru a obtine un aspect estetic in concordanta cu proiectul de design interior al intregii case, in special in cazul amenajarilor “open space” , electrocasnicele pot fi mascate in spatele usilor de mobilier, obtinandu-se astfel o mai buna integrare vizuala a acestora.

De exemplu, frigiderul poate fi incorporat in mobilier, iar cu ajutorul unui sistem special de glisare, usa mobilierului aplicata in fata acestuia va actiona si va deschide si usa frigiderului.  Functionalitatea nu este afectata, iar frigiderul se va integra perfect in designul general al bucatariei. Acelasi lucru este valabil si pentru masina de spalat vase sau rufe.

 


PROTEJAREA PERETELUI DEASUPRA BLATULUI

Cind doreste o bucatarie moderna, zona aflata intre blatul de lucru si corpurile suspendate poate fi un centru de interes din punct de vedere al designului.

Se poate folosi o placare cu mozaic, sticla colorata securizata, placi ceramice (faianta), aluminiu, inox sau piatra naturala (granit, marmura, travertin sau onix).

Aceasta zona poate fi finisata in contrast cu restul mobilierului, pentru a crea o zona de interes, in special in cazul unei bucatarii de dimensiuni generoase. In cazul in care aveti o bucatarie mica, placarea zonei dintre blat si corpurile suspendate poate fi facuta cu acelasi material sau asemanator cu blatul de lucru, pentru a obtine un aspect “curat” al bucatariei.

 


AMPLASAREA CORECTA A ACCESORIILOR SI ELECTROCASNICELOR

Indiferent de spatiu, buget sau stilul de amenajare interioara, proiectul bucatariei trebuie sa tina cont de “regula triunghiului”. Aceasta presupune amplasarea centrelor principale de lucru ( frigider – aragaz – chiuveta) apropiate unele de altele, pozitionate pe cele trei laturi ale triunghiului, astfel ca accesul sa se poata face usor trecerea de la unele la altele.