DESPRE RETRAGERI SI EDIFICABIL

      Inca de la prima intilnire cu clientii nostri, dupa achizitie teren si obtinere Certificat de Urbanism, discutia se rezuma la modul de amplasare a viitoarei constructii pe teren, retragerile impuse in zona respectiva si edificabilul maxim care rezulta.

     Terenul pe care doriti sa construiti este reglementat printr-un plan de urbanism.

 

   Retragerile reprezinta distantele de la limita de proprietate si sunt de mai multe tipuri:

- retrageri frontale:  distanta este reprezentata de spatiul necesar pentru parcarea unei masini. Parcarea masinilor rezidentilor se face doar in interiorul parcelei, a proprietatii private. Un caz particular este impunerea retragerii de 5.00 metri asigura posibilitatea rezolvarii parcarii.

   Pe aceasta suprafata se pot amenaja platforme, amenajari peisagistice, circulatii, etc. fara a avea dreptul sa construiti un garaj sau alte anexe. Un garaj poate fi construit in acelasi edificabil, avand corp comun cu restul cladiri sau nu, insa respectand suprafata edificabilului maxim. Chiar daca ati construit un garaj sunteti in continuare obligati sa respectati retragerea.

 

- retrageri posterioare: spatiu creat prin aceasta retragere este dedicat gradinii private. Evident ca poate avea orice alta functiune doriti, dar se considera un spatiu minim pentru a avea o amenajare cu functiunea de gradina.   

 

- retrageri laterale:imobilul poate sa aiba o retragere mai mare, dar minim 3.00 metri.
In acest fel se poate realiza o buna iluminare naturala a camerelor cu ferestre pe fatadele laterale.  

 

Astfel se poate identifica suprafata in care se poate construi casa, acelasi edificabil maxim rezultat din retrageri.

Edificabilul maxim reprezinta doar suprafata pe care o aveti la “dispozitie” pentru a realiza cladirea. 

Cladirea poate fi amplasata oriunde in cadrul suprafetei edificabilului maxim.